Kategoriat
Ajanviete ja harrastukset Vuodenajat Yleinen

Kesäasiaa Kauhajoen Asuntojen asukkaille

Tänä vuonna vaikuttaisi siltä, että kesä keikkuen tulevi – sandaalit, kumisaappaat ja villasukat ovat kaikki olleet kuukauden sisään tarpeen. Juhannussäätä arvaillessamme keräsimme kokoon pari tärkeää huomiota sekä lukuisia vinkkejä kesäpäivien ajanviettoon vuokra-asuntojen asukkaille. Näistä voi olla hyötyä pitkin kesää, joten poimi parhaat ideat talteen!

Kesämaisemia löytyy Kauhajoelta moneen makuun – tämä kuva on kuitenkin Norrtäljestä
Kuvituskuva: Jonathan Petersson palvelusta Pexels

Artikkelin sisältö

Pikalinkit, jotka löydät alta, auttavat sinua hyppäämään eri kohtiin tätä Kesä Kauhajoella -artikkelia. Navigointi helpottuu etenkin puhelimesta tekstiä lukiessa.

Tämä juttu voi sisältää myös linkkejä muille sivustoille, joilta löydät lisää aiheeseen liittyvää ja mielenkiintoista tietoa. Tällaiset linkit avataan uudessa välilehdessä ja ne on erikseen merkitty tekstiin. Takaisin ylös -linkit kappaleiden lopussa palaavat tähän kohtaan.

Grillaaminen

Grillin antimien ei tarvitse tulla omasta pihagrillistä
Kuvituskuva: Markus Spiske | Pexels

Tiriseepä hiilloksen päällä sitten raakamakkara tai soijanakki, grillaaminen on ihmiskunnan vanhimpia ruuanvalmistustapoja… harmi kyllä vakuutusyhtiön mielestä se on myös paloturvallisuusriski. Vuokra-asunnon asukkaan kannattaa tarkistaa talon järjestyssäännöt tältä osin, sillä joissakin kohteissa on voimassa grillauskielto kattaen niin sähkö-, kaasu-, hiili- kuin kertakäyttöiset foliogrillit.

Lähtökohta kaikissa kiinteistöissä on se, että avotulen teko asunnossa ja sen välittömässä läheisyydessä (kattaen näin myös parvekkeen) on kiellettyä. Jos 1) asunto on rivitalossa, 2) pihaa löytyy enemmän ja 3) grillaus on järjestyssäännöissä sallittu, jonkin matkan (= 4 m) päässä talosta on kuitenkin sopivaa grillata, kunhan naapurisopu säilyy savun- ja äänenmuodostuksen sekä muiden seikkojen osalta. Älä koskaan grillaa aivan kiinni talon seinässä, vaikka sade alkaisi piskottelemaan heti sen jälkeen, kun napautit pietzoa ensimmäisen kerran. Grilliä tulee myös pitää koko ajan silmällä sen lämmityksestä siihen asti, kun se on täysin jäähtynyt.

Kerrostaloasukkaiden ulkoilmassa grillaaminen on hieman hankalampaa, sillä tarpeeksi etäälle asunnosta pääseminen käytännössä tarkoittaa huoneistosta poistumista. Lisäksi esimerkiksi kertakäyttögrillin käyttö kaupungin mailla vaatii maanomistajan luvan maasto- ja metsäpalovaroitusten huomioimisen lisäksi. Seuraavasta kappaleesta löytyy kuitenkin muutama rohto grillikuumeen kourissa kärvisteleville.

Vinkki: Voit tarkistaa voimassa olevat varoitukset Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilta (linkki aukeaa uudessa välilehdessä), lisää sivun osoite kännykän kirjanmerkkeihin!

[Takaisin ylös]

Retkeily Kauhajoen kesässä

Kauan eläköön makeat metsämansikat ja jokamiehenoikeudet
Kuvituskuva: Lukas palvelusta Pexels

Mikäli oman uunin grillitoiminto ei niin sanotusti sytytä vaan makkara maistuu vain avotulella valmistettuna, on tutkimusmatka Kauhajoen seudun retkipaikkoihin kokeilun arvoinen. Autolla liikkuvia hemmotellaan runsaalla valikoimalla pysähdyspaikkoja, Suupohjan alueella on mistä valita!

 • Nummijärven leirintäalueelta löytyy niin uimaranta, kalastusmahdollisuus lohilammikkoa myöten kuin myös frisbeegolf-rata, edullisia minimökkejä telttapaikkojen lisäksi sekä tietysti tulentekopaikkoja kalasaaliin savustusmahdollisuuden lisäksi
 • Ulkoilureittejä kulkee ympäri pitäjää ja niiden varrelta löytyy kymmeniä laavuja, kotia sekä metsäkämppiä. Muista viedä roskat ja muu jäte mukanasi, jätä luontoon vain kengänjälkiä.
 • Lauhanvuoren kansallispuistossa sijaitsevaa Spitaalijärven keittokatoksen hormillista tulisijaa saa käyttää myös metsäpalovaroituksen aikana. Pidä silti aina mielessä turvallisen tulenkäsittelyn perusteet äläkä jätä grilliä koskaan valvomatta.
 • Naapurikunta Kurikasta löytyy myös useita lyhyehköjä retkeilyreittejä kuten Pahkapolku ja reitin varrelta löytyvä Pahkapesä antaa mahdollisuuden myös tulentekoon säältä suojassa, jos poutapilvet vaihtuvat lennosta sadekuuroon

Lisää retkikohdeideoita löytyy Visit Suupohjan nettisivuilta (aukeaa uudessa välilehdessä) – oletko jo käynyt kaikissa kohteissa?

[Takaisin ylös]

Kaupunkisuunnistusta kauniin kesäpäivän ratoksi

Löytyykö Kauhajoen monista puistoista seuraava piknikkohteesi
Kuvituskuva: PhotoMIX Company palvelusta Pexels

Pyörällä ja jalankin liikkuville löytyy eri puolilta kaupunkia piknikpaikkoja, vaikka tulentekoon onkin ehkä hieman vähemmän mahdollisuuksia. Aron virkistysalue on mukava kohde Aronkylän tienoilla asuville, Kauhajoen keskustassa Rantakaaren takana avautuu kaunista jokimaisemaa urheilukeskuksen läheisyydessä ja isompia puistoalueita on ripoteltuna ympäri kaupunkia niin Kalkunmäen kuin Vesalan suunnalla.

Kunnianhimoisimmat asettavat tavoitteekseen käydä kesän aikana Kauhajoen kaikissa puistoissa, tai katsastaa kaupungin kaikki patsaat. Osaatko sanoa sen kummemmin miettimättä, mistä löytyvät esimerkiksi Almanpuisto, Välskärinpuisto, Agneksenpuisto, Neva-Kokonpuisto tai Torkonpuisto? Nämä ja miltei 20 muuta puistoa odottavat kaikki rasteina kaupunkisuunnistajia.

Jos nuorempi väki kaipaa hommaan lisäviihdykettä, virtuaalitodellisuuden yhdistäminen leikkiin voi tehdä kävelystäkin motivoivampaa. Lisättyä todellisuutta (AR) hyödyntävät mobiilisovellukset kuten Pokémon Go ja aikuisempaan makuun Ingress Prime ovat pelattavissa ilmaiseksi ja saavat kulkijat kiinnittämään virtuaaliötököiden lisäksi huomiota maamerkkeihin, jotka muutoin olisivat voineet jäädä näkemättä. Ruutuaikaan kannattaa tosin näiden lataamisen jälkeen kiinnittää myöskin huomiota, ne vievät helposti mennessään!

[Takaisin ylös]

Parvekeviljelyn kulta-aika

Kesä on myös hyvää aikaa nauttia kukkaloistosta omalla parvekkeella
Kuvituskuva: Leigh Patrick palvelusta Pexels

Kesä on viherpeukalon parasta aikaa! Oli kyseessä sitten pienimuotoinen yrttien viljely vaikkapa vanhassa maitopurkissa tai komean tomaattiviljelmän hoivaaminen, aloittelevakin kotipuutarhuri voi saada väriä parvekkeelleen. Löydä sisäinen maanviljelijäsi tai ota tuntumaa alueen puutarhureiden elämään ihan kotinurkillasi.

Kaupan siemenvalikoimat houkuttavat kokeilemaan niin salaattien kuin kesäkukkien kasvatusta ja valmiita taimiakin löytyy niille, jotka eivät aloittaneet taimikasvatusta heti loppiaisen jälkeen joulukuusen ulos vietyään. Huolehdi kasveja parvekkeella kastellessasi vain siitä, että vesi ei jää seisomaan parvekkeen lattiatasossa, vaan pääsee valumaan pois sille rakennettua reittiä pitkin. Puhdista tarvittaessa parvekkeen sadeveden poistoaukon läheisyydestä myös esim. pudonneet lehdet ja muut tukosten aiheuttajat.

Alkuun pääsee helposti. Jos et ole varma, mistä aloittaa tai siitä, kuinka vihreä peukalosi on, kokeile vaikkapa kokonaisten, kuivattujen linssien tai mung-papujen idättämistä astiankuivauskaapissa. Ei ehkä käy varsinaisesta viljelystä, mutta saat syötävää jo parissa päivässä. Aloittelijan ei tarvitse hifistellä kasvikohtaisilla multapusseilla tai puutarhatyökaluilla. Esimerkiksi voileipiä elävöittävän vihanneskrassin kasvatukseen ei tarvita muuta kuin pussi siemeniä ja hieman kostutettua talouspaperia lautasella! Kastelu onnistuu vaikka suoraan hanasta ja sadonkorjuuseenkin riittävät ihan tavalliset sakset.

Vinkki: Netti on kasvitiedon aarreaitta heille, jotka haluavat nostaa haastetasoa viljelmillään ja oppia uusia kasvatusniksejä. Myös Kauhajoen pääkirjastosta (aukeaa uudessa välilehdessä) löytyy runsaasti kasvi- ja puutarha-aiheisia, asiantuntevia niteitä ja Eepos-kirjastojen (aukeaa uudessa välilehdessä) yhteistyön ansiosta materiaalia saa varattua kauempaakin. Valitse verkkokirjaston sivulla tarkennettu haku, lisää kenttiin ”puutarha”, ”kasvatus” ja ”viljely” ja tutustu hakutuloksiin kaikessa rauhassa.

Lapsia voi viihdyttää kesälomien aikana pienellä askartelu- ja viljelyprojektilla. Leikkaa tyhjistä maitopurkeista neliskanttiset kukkaruukut ja tilaa pieniltä taiteilijoilta niiden kylkeen vaikkapa kierrätykseen menossa olevasta pahvista naamoja, jotka väritetään värikynillä ja kiinnitetään purkkiin teipillä tai paperiliimalla. Lisää hieman multaa kuhunkin purkkiin kasvualustaksi ja ripottele pinnalle esimerkiksi persiljan, ruohosipulin, mintun, tillin tai basilikan siemeniä – sitten voitte viedä purkin valoisaan paikkaan ikkunalaudalla tai parvekkeella ja odottaa yhdessä, kasvaako yrttipäälle hiukset (muista laittaa purkinpuolikkaiden alle lautanen ikkunalautojen ja pöytäpintojen pelastamiseksi kasteluvedeltä).

Taimien ilmaantuminen mullasta ilahduttaa aina jos ne eivät olleet rikkaruohoja
Kuvituskuva: PhotoMIX Company palvelusta Pexels

[Takaisin ylös]

Ruohonleikkuu ja piha-alueet

Osassa kiinteistöjä robottileikkurit huhkivat töitä aamusta iltaan, toisissa taas luotetaan perinteisiin menetelmiin. Kiinteistöhuolto huolehtii ruohonleikkuusta asukkaiden puolesta, joten kökkäkutsuja ei ole odotettavissa. Töiden sujuvoittamiseksi huoltohenkilöstö ja robottileikkurit kaipaavat kuitenkin pientä jeesiä:

 • Nurmialueille ei saa jättää leluja, pyöriä tai muutakaan, mikä voisi joko rikkoa leikkurin tai muuttua silpuksi sen osuessa leikkurin reitille
 • Muutoinkin lelut, pyörät, lastenvaunut ynnä muut pihakamppeet on varastoitava asianmukaisesti poissa kulkureitiltä, pelastusteiltä ja porraskäytävistä, jotta niistä ei muodostu kulkuestettä tai ylimääräistä palokuormaa.
 • Autot tulee jättää vain niille varatuille paikoitusalueille (nämä ovat asukkaan maksama oma ruutu tai vierasparkki). Kulkureiteille tai talon välittömään läheisyyteen parkkeeraaminen ei ole sallittua kesäkuumallakaan.

Vinkki: Auton seisoessa parkkipaikalla on kevyt, himmeästi heijastava foliosuoja hyvä kesähankinta ratin ja kojelaudan suojaamiseksi auringon poltteelta. Budjettiversiona toimii myös talvitavaravarastoon jo mahdollisesti kulkeutunut tuulilasin peite.

Mattojen pesu on tunnetusti kiellettyä pesutupien pesukoneissa ja niiden tuuletukselle, piiskaamiselle ja kuivatukselle muovipalju- tai suihkupesun jälkeen on osoitettu pihalta omat paikat. Jos patoutunut matonpesutarve on vaivannut jo pitempään, nyt jos koskaan on hyvä aika rullata matot, napata pala mäntysuopaa sekä kunnon porsta ja ottaa suunta kohti Filppulan tai Aronkylän matonpesupaikkaa. Muista aurinkorasva, viltti sekä vesipullo ja unohda aikataulut siltä päivältä, sillä aurinkoisena päivänä pesupaikoilla voi olla jonoa.

Vuokra-asunnossa nurmikon leikkaamisestakaan ei tarvitse huolehtia
Kuvituskuva: Kromatos palvelussa Pexels

[Takaisin ylös]

Helleaallon osuessa kohdalle

Vaikka Suomen kesä on usein lyhyt mutta vähäluminen, on kesäkuukausille toisinaan osunut trooppisempiakin jaksoja. Elohopean kiivetessä kolmenkymmenen pintaan voi ulkona alkaa olla tukalaa varsinkin keskipäivän aikoihin, mutta sisällä asunnossa ei näin tarvitse olla.

Kylmät juomat viilentävät kesäkuumalla vaikka sesongin hedelmistä tehtyinä
Kuvituskuva: Lisa palvelusta Pexels

Näillä vinkeillä pidät asuntosi mukavan viileänä kuumanakin päivänä:

 • Jos olet aamuvirkku, tuuleta huoneistoa aikaisin aamulla, kun ulkolämpötilat eivät vielä ole hellelukemissa. Iltavirkut voivat vastaavasti tuulettaa myöhään illalla, kun lämpötilat laskevat hieman alemmas auringon mukana. Painovoimainen ilmanvaihto voi olla päivän aikana kovan takana, kun sisäilman ja ulkoilman välinen lämpötilaero ei suosi ilman vaihtumista, eikä koneellinen ilmanvaihtokaan kuumuudessa helpolla pääse.
 • Huoneiston ovet ja ikkunat kannattaa kuumimpaan aikaan pitää kiinni, jotta viileämpi sisäilma asunnosta ei mene harakoille ja kuuma ulkoilma pysyy ulkona. Samoin jos aurinko paistaa suoraan asuntoon etenkin idän- ja etelänpuoleisten ikkunoiden kautta, sulje kaihtimet tai rullaverhot, jotta ne heijastavat ainakin suurimman osan päivän kuumimman ajan säteistä takaisin ulos.
 • Jos hankit huoneistoon erillisen ilmanviilentimen, huolehdi mahdollisesti tiivistyvän veden eli kondenssiveden keräämisestä riittävän suureen astiaan, ettei se valu lattialle ja aiheuta kosteusongelmia kesän aikana. Sulje virta viilentimestä, kun et ole asunnossa. Vuotovahingon sisältävään kotivakuutukseenkin sisältyy usein joukko noudatettavia suojelukeinoja, joten pelaa varman päälle ja ehkäise vahingot jo alkuunsa.

Huomioi myös naapurisi helteestä huolimatta – parvekkeiden ovien ollessa auki ja ihmisten viettäessä aikaa ulkoilmassa äänet kantautuvat tavallista paremmin huoneistosta toiseen. Kaikkien työajat tai kesälomat eivät osu yksiin, joten pidä volyymit hillittyinä hiljaisen ajan ulkopuolellakin. Huonouninen, vuorotyötä tekevä naapurisi kiittää, tai ainakin on seuraavana päivänä paremmalla tuulella.

[Takaisin ylös]

Jos lähdet lomalle pitemmäksi aikaa

Aurinkolasit ovat kesämatkailijan listalla tärkeä lisä
Kuvituskuva: Nitin Dhumal | Pexels

Pitkät lomat ovat luksusta kaiken uurastuksen jälkeen. Mikäli olet poissa kotoa pidemmän aikaa, muista seuraavat lähtövalmistelut matkalaukun pakkaamisen lisäksi:

 • Tarkista, että jääkaappiin tai kuiva-ainekaappiin ei jää mitään pilaantuvaa tai avonaista. Vastaan kävelevä aurajuusto tai muurahaisarmeija kaapissa eivät ole toivottava vastaanottokomitea lomalta palatessa.
 • Irrota seinäpistokkeesta niiden sähkölaitteiden töpselit, joiden ei tarvitse olla päällä loman aikana (käytännössä muut kuin jääkaappi/pakastin). Ukonilmallakin saa näin olla rauhallisin mielin.
 • Huolehdi myös siitä, että mahdollisen pesukoneen ja astianpesukoneen vesijohdot ovat loman ajan kiinni, eivätkä hanat jää huoneistossa tiputtamaan millään suunnalla.
 • Testaa, että huoneiston palovaroitin toimii painamalla testinappia kertaalleen. Jos siitä ei kuulu ääntä, vaihda paristot (jos varoitin on paristokäyttöinen) tai tee ilmoitus huoltoyhtiölle sähköverkkoon kiinnitetyn palovaroittimen huoltotarpeesta.
 • Tarkista, että ovet ja ikkunat ovat tiiviisti kiinni joka puolella huoneistoa.
 • Mieti, miten postin kanssa toimitaan. ”Ei mainoksia” -merkintä loman ajaksi voi hidastaa laatikon täyttymistä. Jos saat kaverisi tai naapurin poimimaan postit talteen poissa ollessasi, ei laatikkoon kertyvä posti inspiroi ketään kokeilemaan onneaan. Vara-avaimen jättäminen heille loman ajaksi voi myös olla hyvä idea siltä varalta, että jotain yllättävää sattuu matkalla.

Jos matka kestää kuukausia, on hyvä tehdä isännöitsijälle ilmoitus poissaolosta, jotta huoneiston tyhjillään olosta ollaan tietoisia esim. vesimittari-ilmoitusten ym. kohdalla.

[Takaisin ylös]

Juhannuksen aukiolo: isännöinti ja kiinteistöhuolto

Yötön yö ja luonnon vihreys valloittavat juhannuksena
Kuvituskuva: Skitterphoto palvelusta Pexels

Vuonna 2021 juhannus osuu sopivasti viikonlopulle, joten aukioloaikoihin ei ole tulossa suuria muutoksia: toimisto on perjantaina kiinni, oli kyseessä sitten juhannusaatto tai normiperjantai. Avain- ja huoltopäivystys toimii normaaliin tapaan läpi yöttömänkin yön, joten jos jotain yllättävää tapahtuu juhannuksen aikana, tee siitä ilmoitus. Yhteystiedot löydät tältä sivulta.

Toivotamme oikein lämmintä kesää kaikille! Tässä vielä pari kuvaa kesäfiilistä tuomaan.

Suojaa itsesi auringolta vaikka aurinkovarjolla ja muista aurinkorasva
Kuvituskuva: Iván Rivero | Pexels
Mansikoita löytyy Kauhajoella kauppojen lisäksi myös suoraan paikallisilta marjatiloilta
Kuvituskuva: Tiberiu palvelusta Pexels
Kesäkukat ilahduttavat pitkän talven jälkeen väreillään
Kuvituskuva: Jill Wellington | Pexels

[Takaisin ylös]

Kirjoittanut Kauhajoen Asunnot

Tule löytämään kotisi Kauhajoelta, meillä on kaupungin suurin valikoima vuokra-asuntoja! Olemme kokonaan kaupungin omistama, turvallinen ja luotettava vuokranantaja.